094 /dobra. Projekt mieszkania w Warszawie

rzut_dobra_kael_architekci_warszawa

Mieszkanie dwupoziomowe, w którym na pierwszej kondygnacji znajduje się salon połączony z kuchnią, sypialnia i łazienka, a na drugiej wydzielono gabinet i łazienkę.

To 65-metrowe mieszkanie z antresolą położone jest w samym sercu Powiśla przy ulicy Dobrej. Pierwotnie wnętrze miało zostać wykończone przez dewelopera, jednak inwestor w połowie prac zrezygnował z tej usługi i zwrócił się do kael architekci z prośbą o całościowe zaprojektowanie przestrzeni.

Największym wyzwaniem podjętej realizacji okazała się konieczność kompletnego przeprojektowania schodów, które w pierwotnej wersji były bardzo strome i niewygodne w użytkowaniu. Nowe schody nie tylko ułatwiły komunikację góra-dół, ale też – dzięki swojemu kształtowi, sposobowi montażu, zastosowanemu materiałowi i jego barwie – nadały lekkości całemu wnętrzu. Ich bieg został tak zaplanowany, żeby dało się przy nich zlokalizować sofę i w ten sposób optymalnie wykorzystać stosunkowo niewielką powierzchnię salonu. Dodatkowo na prośbę inwestorów przy schodach zamontowano szklaną barierkę, która z jednej strony subtelnie oddziela schody od reszty salonu, a z drugiej wizualnie nie zakłóca odbioru przestrzeni dziennej jako całości.

Wnętrze przy Dobrej utrzymane jest w podobnej tonacji barw: szarości, beżu, brązu, bieli i czerni. Ten spójny efekt kolorystyczny udało się uzyskać w dużej mierze dzięki wykorzystanym w mieszkaniu materiałom – przede wszystkim poprzez wprowadzenie naturalnego drewna, kamienia i elementów metalowych. Drewno pojawia się zarówno na podłodze, schodach, jak i na ścianach oraz meblach. Podobnie jest z kamieniem. Użyto go do dekoracji ścian, i do wypełnienia blatów kuchennych. W mieszkaniu dominują czarne dodatki, głównie w postaci czarnej oprawy oświetlenia: lamp stojących, ściennych i szyn świetlnych. W czarnym kolorze dobrano także grzejniki, wykończenie kominka, donice, baterie kuchenne, krzesła, stoliki i inne detale.

Spośród nietypowych rozwiązań wprowadzonych do projektu warto wskazać dwustronny biokominek, z którego można korzystać jednocześnie od strony salonu i sypialni. Właścicielom mieszkania bardzo zależało na osiągnięciu takiego właśnie wyjątkowego efektu wizualnego i funkcjonalnego. Ściana kominowa została obłożona kamieniem, podobnie jak ścianki znajdujące się przy schodach. Na uwagę zasługuje też podzielona na część damską i męską garderoba umieszczona za wezgłowiem łóżka w sypialni. Od reszty pomieszczenia garderobę oddzielają drewniana ściana oraz szklane drzwi z czarną oprawą – takie same, jak te wejściowe do sypialni, które doświetlają zarazem korytarz. Z kolei w przedpokoju wzrok przyciąga wieloformatowy obraz, dla którego specjalnie zaprojektowano półkę i oświetlenie. Z jednej strony cała ściana przedpokoju ma charakter dekoracyjny, z drugiej zaś zamontowana na niej półka jest w pełni funkcjonalna i służy przechowywaniu książek oraz płyt winylowych domowników.

Salon dwupoziomowy w Warszawie
Mieszkanie na Powislu w Warszawie
Projekt aneksu kuchennego
Projektowanie wnętrz Warszawa
Sypialnia z drewnianą scianą
Drzwi przesuwne do sypialni
Schody na antresolę
Przedpokój z szafą z frontem lustrzanym
Obraz w przedpokoju
kategoria /wnętrze mieszkalne     lokalizacja /warszawa     realizacja /2019

kael architekci 2018  ©

kael architekci 2018  ©