047 /kolejowa. Projekt mieszkania dwupoziomowego w Warszawie

Mieszkanie dwupoziomowe, w którym pierwszy poziom to strefa dzienna obejmująca salon, kuchnię i łazienkę, a drugi poziom to strefa prywatna z sypialnią, pokojem kąpielowym i pomieszczeniem gospodarczym.

Inwestor – młody mężczyzna – wychowywał się w Szwecji. Od początku współpracy wiadomo było więc, że w aranżowanej przestrzeni mają być widoczne wpływy skandynawskie. Klientowi zależało przede wszystkim na estetyce wnętrza i jego wyglądzie. Inspiracją przy projektowaniu mieszkania był jednak nie tylko styl skandynawski, lecz w dużej mierze także natura i jej dzikość. Dlatego użyte w projekcie materiały są proste, surowe i jak najmniej przetworzone typu drewno, beton, stal, kamień, marmur, granit. Kolorystyka mieszkania też jest męska, surowa i naturalna: dominują tu czerń, brąz, szarość i biel.

Jako że inwestor jest zapalonym triatlonistą, w mieszkaniu musiało się znaleźć wyjątkowe miejsce dla jego wyjątkowego roweru, który dostał od przyjaciół na swoje 30. urodziny. Miejsce to wygospodarowano na ścianie pod schodami. Stalowo-drewniane schody policzkowe to jeden z ważniejszych akcentów projektowanego wnętrza. Tym bardziej podwieszony pod nimi rower stał się dekoracją otwartej przestrzeni pierwszego poziomu. Wzdłuż schodów przez całą wysokość apartamentu ciągną się stalowe linki pełniące funkcję balustrady. Kuchnię od salonu oddziela w pełni funkcjonalny mebel, dzięki któremu dół mieszkania ma zapewniony układ obiegowy. Od strony salonu mebel ten jest regałem na książki i inne drobiazgi, od strony kuchni to miejsce na lodówkę, piekarnik i ekspres.

Nowoczesnym rozwiązaniem, koniecznym do wprowadzenia przy tak dużej powierzchni przeszkleń, jest zastosowanie pełnej automatyki obsługującej zasłony zaciemniające całe pomieszczenie. Dzięki temu urządzeniu możliwe jest wygodne korzystanie z umieszczonego w salonie projektora i kina domowego.

Innym ciekawym pomysłem idealnie komponującym z oryginalną czarną armaturą jest założona w pokoju kąpielowym przy wannie wolnostojącej specjalna półka-moduł, w której schowano baterię ukrytą i uchwyt na ręcznik. Całość projektu dopełnia zamontowane wszędzie minimalistyczne oświetlenie w postaci białych tub świetlnych.

kael architekci 2018  ©

kael architekci 2018  ©