/008a stoczek

/projekt

/006a stoczek

/projekt

/zakres opracowania
Projekt budowlany domu jednorodzinnego w Stoczku

/autor
KAEL architekci

/projekt i realizacja
2020 / 2022

/lokalizacja
Stoczek, Polska

/zakres opracowania
Projekt budowlany domu jednorodzinnego w Stoczku

/autor
KAEL architekci

/projekt i realizacja
2020 / 2021

/lokalizacja
Stoczek, Polska

Projektowanie architektury wiąże się z zapewnieniem spójności między budynkiem, a jego otoczeniem. Każdy projekt wymaga indywidualnego podejścia do tej kwestii, a także wcześniejszego przeprowadzenia odpowiednich analiz. Jako architekci, bierzemy pod uwagę wiele czynników, zwracając szczególną uwagę na potrzeby inwestorów. Łączymy naszą wiedzę i doświadczenie z otrzymanymi wytycznymi, aby w najlepszy możliwy sposób stworzyć spersonalizowaną przestrzeń do mieszkania.

Dom jednorodzinny w Stoczku pod Lublinem został zaprojektowany dla małżeństwa lekarzy, którym zależało na nowoczesnej, minimalistycznej formie z płaskim dachem. Budynek znajduje się na działce bezpośrednio sąsiadującej z Kozłowieckim Parkiem Krajobrazowym. Jego lokalizacja posiada niezwykłe walory krajobrazowe, które w znaczny sposób wpłynęły na proces powstawania projektu. Jednym z głównych założeń projektowych było otwarcie budynku na las, który stał się częścią wnętrza, dzięki zastosowaniu obszernych przeszkleń. Dodatkowo, inwestorom zależało na widoku na drzewa nawet od frontowej części budynku. Osiągnęliśmy ten efekt przez umieszczenie okien na przestrzał w holu i strefie dziennej. Zastosowany zabieg nadaje bryle pewnej lekkości i w subtelny sposób zdradza co się kryje po drugiej stronie działki.

/program funkcjonalny

W zaprojektowanym domu widoczny jest wyraźny podział na strefy: dzienną i nocną. Pierwsza z nich zajmuje większą część parteru – jest przeszklona i otwarta na otoczenie. Natomiast piętro zostało przeznaczone na strefę nocną – prywatną i całkowicie zamkniętą od strony ulicy, ale wysuniętą w stronę lasu. Taki układ zapewnia mieszkańcom pełny komfort użytkowania przestrzeni dzięki oddzieleniu prywatnych pomieszczeń od części wspólnej.

Bryła domu charakteryzuje się prostotą i minimalizmem, co dodatkowo zostaje podkreślone przez elewację wykonaną głównie z białego tynku, miejscowo urozmaiconego fakturą. Widoczne są tu piękno i estetyka ujęte w nieskomplikownej, ale oryginalnej i funkcjonalnej formie.

 

Projektowanie architektury wiąże się z zapewnieniem spójności między budynkiem, a jego otoczeniem. Każdy projekt wymaga indywidualnego podejścia do tej kwestii, a także wcześniejszego przeprowadzenia odpowiednich analiz. Jako architekci, bierzemy pod uwagę wiele czynników, zwracając szczególną uwagę na potrzeby inwestorów. Łączymy naszą wiedzę i doświadczenie z otrzymanymi wytycznymi, aby w najlepszy możliwy sposób stworzyć spersonalizowaną przestrzeń do mieszkania.

Dom jednorodzinny w Stoczku pod Lublinem został zaprojektowany dla małżeństwa lekarzy, którym zależało na nowoczesnej, minimalistycznej formie z płaskim dachem. Budynek znajduje się na działce bezpośrednio sąsiadującej z Kozłowieckim Parkiem Krajobrazowym. Jego lokalizacja posiada niezwykłe walory krajobrazowe, które w znaczny sposób wpłynęły na proces powstawania projektu. Jednym z głównych założeń projektowych było otwarcie budynku na las, który stał się częścią wnętrza, dzięki zastosowaniu obszernych przeszkleń. Dodatkowo, inwestorom zależało na widoku na drzewa nawet od frontowej części budynku. Osiągnęliśmy ten efekt przez umieszczenie okien na przestrzał w holu i strefie dziennej. Zastosowany zabieg nadaje bryle pewnej lekkości i w subtelny sposób zdradza co się kryje po drugiej stronie działki.

/program funkcjonalny

W zaprojektowanym domu widoczny jest wyraźny podział na strefy: dzienną i nocną. Pierwsza z nich zajmuje większą część parteru – jest przeszklona i otwarta na otoczenie. Natomiast piętro zostało przeznaczone na strefę nocną – prywatną i całkowicie zamkniętą od strony ulicy, ale wysuniętą w stronę lasu. Taki układ zapewnia mieszkańcom pełny komfort użytkowania przestrzeni dzięki oddzieleniu prywatnych pomieszczeń od części wspólnej.

Bryła domu charakteryzuje się prostotą i minimalizmem, co dodatkowo zostaje podkreślone przez elewację wykonaną głównie z białego tynku, miejscowo urozmaiconego fakturą. Widoczne są tu piękno i estetyka ujęte w nieskomplikownej, ale oryginalnej i funkcjonalnej formie.

 

/zagospodarowanie terenu


/zagospodarowanie terenu
 

Plik_000

 

/plan parteru

/plan kondygnacji 

STOCZEK_parter

/plan piętra

/plan piętra

STOCZEK_pietro

/wizualizacje

/wizualizacje

elewacja frontowa
widok na garaż
biała elewacja
tylna elewacja
elewacja od strony ogrodu
dom jednorodzinny
elewacja domu nocą
kategoria /architektura     lokalizacja /warszawa     wizualizacje /kael architekci     realizacja /2022

copyright © kael architekci 2019. All rights reserved.

kael architekci 2018  ©

copyright © kael architekci 2019. All rights reserved.

facebook   |   instagram   |   blog   |  contact

facebook   |   instagram   |   blog   |  contact