/126 bluszczańska

/projekt

/126 bluszczańska

/projekt

/126 bluszczańska

/projekt

/zakres opracowania
Projekt wnętrz apartamentu

/autor
KAEL architekci

/projekt i realizacja
2020 / 2021

/lokalizacja
Warszawa, Polska

/zakres opracowania
Projekt wnętrz apartamentu

/autor
KAEL architekci

/projekt i realizacja
2019 / 2020


/lokalizacja
Warszawa, Polska

/plan mieszkania

/plan mieszkania

BLUSZCZANSKA_RZUT_OGOLNY

/założenia projektowe

Nowoczesne wnętrze nie zawsze musi kojarzyć się z surowością i nieskazitelną bielą. Dobrym tego przykładem jest apartament zlokalizowane przy ulicy Bluszczańskiej w Warszawie, które zaprojektowaliśmy dla młodego małżeństwa. Tu nowoczesność stanowią ciepłe, jasne barwy w połączeniu z prostymi, ale niebanalnymi formami oraz odpowiednio dobranymi materiałami.

Klientom zależało, aby ich lokum było przytulne, a zarazem minimalistyczne i wpisujące się w obecnie panujące trendy projektowania wnętrz. Dobrane oświetlenie podkreśla architekturę wnętrza i porządkuje przestrzeń. Natomiast wyraziste dodatki w postaci roślin czy abstrakcyjnych obrazów dodają niepowtarzalnego charakteru.

/koncepcja

Powierzchnia apartamentu wynosi 120 m2. Jest to odpowiednio duża przestrzeń do stworzenia wygodnej i obszernej strefy dziennej, na którą składa się salon oraz kuchnia i jadalnia z wyjściem na balkon. Dodatkowo plan funkcjonalny zakłada gabinet, dwie łazienki oraz sypialnie.

Niewątpliwie oryginalnym elementem jest główna sypialnia właścicieli, w której zastosowaliśmy zabieg zaokrąglenia ścian. Dzięki temu udało się uniknąć zbyt wąskiego przejścia, a pomieszczenie nabrało pewnego rodzaju dynamizmu. Kształt ściany formuje zarazem wnętrze salonu, nadając mu lekkiej formy. Świadczy to o tym, że funkcjonalność oraz forma mogą ze sobą estetycznie korespondować.

/wizualizacje

/założenia projektowe

Przestrzeń mieszkania powinna stać się strefą komfortu dla ludzi w niej mieszkających. Funkcjonalność oraz walory estetyczne odgrywają tak samo ważną rolę, a w naszych projektach łączą się w spójną całość.

Projekt mieszkania przy ulicy Zdziechowskiego w Warszawie został przearanżowany tak, aby strefa dzienna mogła lepiej spełniać swoją funkcję, czyli służyć mieszkańcom jako miejsce wspólnego spędzania czasu i wypoczynku. Na rzecz salonu zrezygnowaliśmy z jednej z trzech łazienek oraz garderoby, dzięki czemu udało się odzyskać 10 m² przestrzeni.

/koncepcja

We wnętrzu przeważają stonowane kolory oraz proste, wyraziste formy. Meble w kolorze orzecha canaletto kontrastują z jasnymi ścianami, a kamień dodaje całości charakteru. Elementem wyróżniającym ten projekt z pewnością jest gładka betonowa podłoga.

Kształtowanie przestrzeni w pewien sposób umożliwiają panele przesuwne ze szkłem ornamentowym - jest to niebanalne rozwiązanie na zamknięcie holu. Szklane tafle oraz lustro przykrywające całą ścianę wpływają na optyczne powiększenie korytarza. Natomiast zaplanowane oświetlenie umożliwia dowolną aranżację.

We wnętrzu sypialni zastosowaliśmy ciekawy zabieg, który umożliwił oddzielenie części przeznaczonej do spania od garderoby za pomocą toaletki stanowiącej ścianę działową.


Wnętrze kryje w sobie elegancję, minimalizm i surowość, a tym samym jest w pełni funkcjonalną przestrzenią dla swoich mieszkańców.

/wizualizacje

nowoczesna wyspa kuchenna
lamelki w salonie
nowoczesny salon
jasne wnętrze
zaokrąglenia w salonie
zieleń na ścianie
duże lustro w przedpokoju
panele ścienne w przedpokoju
zaoblone sciany
zabudowa w sypialni
złota mozaika w łazience
czarna armatura w łazience
13_bluszczanska_kael_architekci_projektowanie_wnetrz
14_bluszczanska_kael_architekci_projektowanie_wnetrz

copyright © kael architekci 2019. All rights reserved.

kael architekci 2018  ©

copyright © kael architekci 2019. All rights reserved.

facebook   |   instagram   |   blog   |  contact

facebook   |   instagram   |   blog   |  contact